Vuurwerktraining

vuurwerkWaarom

Er zijn heel veel honden, die doodsbang zijn voor dat knallen in aanloop naar en tijdens oud & nieuw.
Sommige raken helemaal in de stress, slaan op hol of rennen in blinde paniek een drukke verkeerswegen over. Levensgevaarlijk! Andere kruipen diep weg in een hoek of ‘klem’ onder een bed of kast.

Een goede fokker heeft een eigenaar al vertelt dat ook wennen aan harde omgevingsgeluiden onderdeel is van het socialiseren en het zou daarnaast onderdeel moeten zijn van elke puppycursus op een hondenschool.  Mocht dat in jouw geval niet zo zijn is daar met een training nog aan te werken. Het is wel zaak om hier op tijd mee te starten en niet pas eind december!

Voor wie is de training bedoeld.

In de eerste plaats voor alle honden die nog geen vuurwerk in hun leven hebben meegemaakt, dat zijn dus honden die op 1 december jonger zijn dan een jaar.

Dan gaat het om een preventieve training. We zullen met behulp van een opnames van vuurwerkgeluiden met de hond positief gaan trainen, waarin we de hond laten wennen aan die omgevingsprikkels (dus harde geluiden en knallen) van de komende december maand en in het bijzonder Oud & Nieuw!

Een andere groep is de groep (volwassen) honden die al bang is voor vuurwerk. Dat is een hele andere doelgroep en hiervoor is een hele andere trainingsmethode (therapie) nodig. Wanneer je zo’n hond in een groep plaatst, gaat het juist mis! De ene hond jut de andere op in zijn/haar angst. Een hond die bang is voor vuurwerk is vaak ook bang voor andere (harde) geluiden en heeft daarom een individuele training nodig.

Dan is er nog een derde groep honden die een natuurlijk aanleg heeft voor gevoeligheid voor geluid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Shetland Sheepdog en Schotse Collie (herdershond).
Voor deze groep is een vuurwerktraining na de socialisatieperiode (t/m ca 16 weken) helaas volslagen ongeschikt. Het betreft hier namelijk aangeboren gedrag en dat is in therapeutische zin niet te behandelen.

En dan de praktijk. Thuis heb je wellicht een huis vol bezoek, iedereen is toch anders dan anders. Vaak veel luidruchtiger zeker later op de avond als de drank rijkelijk vloeit. Dan wordt er hard gelachen bij de oudejaarsconference en vervolgens massaal afgeteld bij de klok naar 12 uur op tv. Ook zijn er in de tussentijd al meerdere knallen te horen geweest.
Een bange hond is dan al in alle staten. En als letterlijke klap op de vuurpijl komt daar dan het onvermijdelijke: het echte vuurwerk.dog-fireworks-300x193

Je zult begrijpen dat dit niet vooraf is na te bootsen. Het kan dus zijn dat uw hond op het moment suprême alsnog in de gordijnen vliegt of onder de bank kruipt. Tijdens de training vertel ik je ook hoe je met deze situatie om moet gaan om dan toch de schade zo veel mogelijk te beperken.

Aanmelden kan via de contact pagina. Voor prijzen klik hier.

Mocht je toch niet op tijd zijn voor dit jaar;  er zijn verschillende middelen op de markt. Lees meer…